Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-02-2024
Rolada w nieco lżejszej wersji z erytrytolem i dżemem słodzonym ksylitolem.
Papier do pieczenia, ściereczka, przezroczysta folia spożywcza, miski, mikser.
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 16
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 38
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 16
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 38
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Składniki
Z jajek białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli i 4 łyżkami erytrytolu (można dać mniej jeśli się chce, można zamienić na zwykły cukier, cukier puder). W osobnej misce zmiksować mąkę pszenną (dałam 3 czubate łyżki), mąkę kukurydzianą (dałam 2 czubate łyżki, takie z dobrą górką), jogurt naturalny i proszek do pieczenia. Do miski z mączną masą wmieszać delikatnie pianę z białek. Dużą blachę do pieczenia popsikać olejem ( można posmarować olejem za pomocą pędzelka) i dopiero wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę z surowym ciastem do blachy i wygładzić. Piec ciasto w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut, aż się zarumieni. Ciasto na roladę zaraz po upieczeniu przełożyć na zwilżoną ściereczkę nie ściągając jeszcze papieru do pieczenia i zwinąć w rulon. Odstawić zwinięte ciasto na 30 minut. Po tym czasie odwinąć ciasto ze ściereczki i ściągnąć z niego papier do pieczenia. Ubić krem - zmiksować mascarpone z erytrytolem (ilość wedle smaku) oraz z cukrem waniliowym. Rozsmarować krem na rozwiniętym cieście na roladę. Na krem przełożyć dżem brzoskwiniowy i zwinąć roladę. Zwiniętą roladę owinąć przezroczystą folią spożywczą i odstawić do lodówki na jakąś godzinę. Po tym czasie przygotować polewę - gorzką czekoladę rozpuścić z mlekiem i podgrzewać do momentu połączenia. Polać rozwiniętą z folii roladę polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.