Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, przepyszne ciasto. Rolada to miliony kombinacji kremów, nadzienia. Jak pisała W.Szymborska: Nic dwa razy się nie zdarza....
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9303
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 973
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1129
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9303
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 973
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1129
Składniki
Białka z solą ubiłem na sztywną masę, następnie dodałem cukier. Powoli mieszałem dodając mąkę, proszek i żółtka. Blachę (40x35) wyłożyłem papierem do pieczenia, rozsmarowałem masę na całej powierzchni (brzegi są grubsze ponieważ wysychają podczas pieczenia). Piekłem w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Upieczoną roladę można zrolować w ściereczkę do ostudzenia. Jeżeli ciasto jest zbyt suche - sztywne można je delikatnie nasączyć wodą z sokiem z cytryny. W międzyczasie zrobiłem krem. Ubiłem śmietanę na sztywno z cukrem wanilinowym. Osobno ubiłem mascarpone na gładką masę. Powoli dodałem serek do śmietany. Do gotowego kremu wrzuciłem garstkę malin.
Ostudzone ciasto posmarowałem dżemem malinowym a następnie kremem. Część kremu zostawiłem do posmarowania rolady z wierzchu. Roladę zwinąłem, posmarowałem kremem, ozdobiłem malinami i włożyłem do lodówki.
Ponieważ miałem mrożone maliny, zrobiłem galaretkę z połowy wody i „obtoczyłem” w niej maliny żeby zachowały formę. Resztę galaretki zjadłem z bitą śmietaną pozostałą z kremu.