Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczną i delikatną roladę kakaową z rumowo - orzechowym kremem i bananowym sercem. Całość dopieszcza polewa czekoladowa i kawałki orzechów włoskich. To połączenie idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub samodzielny deser.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 190
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 190
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 190
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 190
Składniki
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je razem z cukrem na sztywną pianę. Następnie po kolei dodajemy żółtka, 2 łyżeczki kakao, mąkę oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i delikatnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarowujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 20 minut. Po upieczeniu ciasto przekładamy na delikatnie wilgotną lnianą ściereczkę i zawijamy w rulon*. *pamiętajmy o usunięciu papieru do pieczenia Tak zawinięty biszkopt studzimy.
PRZYGOTOWANIE KREMU RUMOWO - ORZECHOWEGO: Pół szklanki mleka zagotowujemy, a w drugiej połowie rozprowadzamy 3 łyżki mąki, które wlewamy do zagotowanego mleka, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Powstałą masę studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy kieliszek rumu i kolejno porcje ostudzonej masy. Wszystko dokładnie ucieramy, a na koniec dodajemy posiekane orzechy.
Połową powstałego kremu smarujemy odwinięty biszkopt, układamy na środku banany, zawijamy, a drugą połową kremu smarujemy wierzch rolady, który obsypujemy orzechami włoskimi i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Gotową roladę schładzamy w lodówce, a następnie możemy rozkoszować się jej smakiem. Życzę smacznego! :)