Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Swoje ciasta piekę zawsze z sezonowymi owocami rosnącymi w naszym ogrodzie. Teraz czas na maliny.
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1375
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1375
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić z odrobiną soli. Kiedy zmienią kolor na biały, dodawać po łyżce cukru i ubijać tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści.Dodawać po jednym żółtku i obie mąki wymieszane i przesiane z proszkiem. Na końcu wlać powoli gorącą wodę. Wyłączyć mikser i dokładnie wymieszać szpatułką. Wylać na dużą formę wyłożoną papierem (tę z wyposażenia piekarnika).. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 20 minut. Gorącą wyjąć razem z papierem. Zwinąć w rulon i dodatkowo w ściereczkę. Odstawić do ostygnięcia. Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i serkiem mascarpone. Dodać sok z cytryny. Biszkopt rozwinąć, rozsmarować po całej powierzchni ubitą śmietanę, rozsypać maliny i ponownie zwinąć roladę. Umieścić w lodówce na 2 godziny. Oprószyć cukrem pudrem i udekorować malinami.