Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna, prosta i bardzo smaczna rolada nie tylko dla dzieci. Bardzo lubię robić rolady bo zawsze mi wychodzą dlatego dzielę się również z Wami tym przepisem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Białka ubijam na sztywną pianę, następnie dodaje cukry i nadal miksuję ale już krótko. Dodaję stopniowo żółtka i nadal ubijam. Zmniejszam minimalnie obroty i delikatnie po łyżce dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Można zrobić to już bez miksera tylko drewnianą łyżką. Blachę piekarnika wykładam papierem do pieczenia i równomiernie wykładam biszkopt. Używam blachy która jest wyposażeniem piekarnika. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczę około 15 minut. Gdy ciasto już zaczyna się przypiekać po bokach należy szybko wyciągnąć. Przygotowuję wilgotną ściereczkę i jeszcze gorący biszkopt wykładam odrywając papier. Zawijam roladę w ściereczkę i odkładam do schłodzenia. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i pozostawiam do schłodzenia lecz ma być nadal płynna. Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder. 3 dowolne galaretki najlepiej przygotować dzień wcześniej. Kroję na kwadraciki i dodaję do masy śmietanowej. Mieszam już ręcznie i delikatnie dodaję zimną ale płynną żelatynę. Gdy masa jest zbyt płynna wkładam ją do lodówki a następnie rozprowadzam po biszkopcie. Delikatnie zwijam roladę i chłodzę najlepiej całą noc w lodówce. Roladę posypałam cukrem pudrem.