Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz gruszki? Koniecznie przygotuj to wyborne ciasto. Rolada z gruszkami to jesienny deser, który sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i jako słodki poczęstunek podczas rodzinnego spotkania. Przepis pochodzi z 465. odcinka programu „Ewa Gotuje".
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2084
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3239
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1295
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2048
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2084
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3239
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1295
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2048
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić. Utrwalić cukrem, dodając go stopniowo i cały czas miksując. Pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną.
Pianę odstawić. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i ciasno ułożyć na dnie blachy piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia – wzdłuż dłuższego brzegu. Oprószyć cynamonem.
Do piany dodać po jednym żółtku miksując na wolnych obrotach. Wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę. Wymieszać, przełożyć na gruszki i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 30 minut.
Ściereczkę posypać cukrem pudrem. Na ścierkę przełożyć roladę. Zdjąć papier i zwinąć roladę – wzdłuż krótszego boku. Gdy wystygnie wyjąć ze ściereczki i udekorować polewą czekoladową (czekoladę wystarczy roztopić z masłem).