Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz gruszki? Koniecznie przygotuj to wyborne ciasto. Rolada z gruszkami to jesienny deser, który sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i jako słodki poczęstunek podczas rodzinnego spotkania. Przepis pochodzi z 465. odcinka programu „Ewa Gotuje".
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 252
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 111
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 61
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 92
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 252
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 111
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 61
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 92
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić. Utrwalić cukrem, dodając go stopniowo i cały czas miksując. Pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną.
Pianę odstawić. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i ciasno ułożyć na dnie blachy piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia – wzdłuż dłuższego brzegu. Oprószyć cynamonem.
Do piany dodać po jednym żółtku miksując na wolnych obrotach. Wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę. Wymieszać, przełożyć na gruszki i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 30 minut.
Ściereczkę posypać cukrem pudrem. Na ścierkę przełożyć roladę. Zdjąć papier i zwinąć roladę – wzdłuż krótszego boku. Gdy wystygnie wyjąć ze ściereczki i udekorować polewą czekoladową (czekoladę wystarczy roztopić z masłem).