Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada z kremem"
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 80
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2629
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1605
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 80
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2629
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1605
Składniki
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem. Pod koniec ubijania dosypuj cukier. Następnie, wciąż miksując, dodaj kakao i mąkę. Na koniec wlej ocet i miksuj, aż piana będzie sztywna. Blachę o wymiarach ok. 27x32 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go olejem. Wyłóż masę bezową i wyrównaj łyżką. Piecz 10 min w temp. 170°C, po czym przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze 10 min. Ściereczkę oprósz 2 łyżkami cukru pudru. Wyłóż na nią upieczoną bezę i zdejmij papier. Wystudź.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem, pod koniec dosypując cukier puder. Do serka dodaj ubitą śmietankę, delikatnie wymieszaj. Ciasto bezowe posmaruj cienką warstwą dżemu. Na to wyłóż krem, zwiń wzdłuż dłuższego boku.
Owiń folią, włóż do lodówki. Tuż przed podaniem wyjmij z lodówki, posyp cukrem pudrem i uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 70 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie