Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczna, puszysta, lekka rolada z delikatnym kremem ze śmietany i białej czekolady ... rozpływa się w ustach :-)
Składniki
Krem: śmietankę należy podgrzać w garnku, dodać do niej połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia (nie doprowadzamy do zagotowania). Następnie pozostawić do ostygnięcia i wstawic do lodówki na całą noc. Na drugi dzień, gdy rolada biszkoptowa się studzi, do schłodzonej śmietanki nalezy wsypać śnieżkę i ubijać do uzyskania gęstej masy. Żelatynę nalezy rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie rozmieszać do jej rozpuszczenia i przestudzić. Ostudzoną żelatynę dodać cienkim strumieniem do masy śmietankowej, nadal miksując na najmniejszych obrotach.
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtku, i dalej ubijać. Mąki przesiać z proszkiem. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Dużą blachę prostokątną (oryginalną z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, wyrównać. Piec przez około 12 min. w temp. 170-180 stopni. Wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry dnem, ciasto przełożyć na lniany ręczniczek kuchenny, usunąć papier do pieczenia. Następnie roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem), odstawić do ostudzenia.
Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik. Na biszkopt wyłożyć krem. Na samym brzegu, przy dłuższym boku ułozyć banana (u mnie 2 średnie). Zwinać w taki sam sposób, jak była zwinięta rolada wraz z ręczniczkiem, czyli wzdłuż dłuższego boku. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce. Smacznego :-).