Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozetki potrzebujemy: 250 ml mleka, 1.5 szkl mąki pszennej, 1 cukier wanilinowy, kilka kropli aromatu waniliowego, 2 jajka, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka octu by nie piły oleju, z podanych składników robię takie ciasto naleśnikowe tylko gęstsze wychodzi . 1 litr oleju do smażenia. rozgrzewam razem z foremkami na rozetki ,gorące formy lekko otrzepuję z oleju i zanurzam w cieście ale tylko dolną część bo jak całą rozetkę włożymy ciasto się nie odklej .Formę z ciastem wkładam na gorący olej i smażę na złoto po obu stronach na wolnym ogniu ,po chwili ciasto odchodzi od formy można sobie pomóc widelcem dokładne wykonanie w filmie zapraszam. Specjalne formy do rozetek można kupić na allegro, wykonanie rozetek w filmie zapraszam.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3444
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 496
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 297
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6919
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 320
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3444
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 496
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 297
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6919
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 320
Składniki
Mleko wlewam do miski do niego wbijam jajka dodaję mąkę pszenną ,cukier cukier wanilinowy kilka kropli aromatu waniliowego ,ocet i łączę wszystkie składniki by nie było grudek.ma wyjść gęste ciasto p9odobne do naleśnikowego .
Olej wlewam do garnka i nagrzewam razem z formami na rozetki .
Nagrzane formy zanurzam dolną część w cieście i wkładam do oleju po chwili ciasto odchodzi od formy można sobie pomóc widelcem by ciasto odczepić od formy . Nie można zanurzyć całej formy do samej góry w cieście bo ciasto nie odejdzie w czasie smażenia od formy .
Rozetki smażę na zloty kolor po obu stronach odwracać widelcem .
Usmażone rozetki są złociste i chrupiące po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem i gotowe. Smacznego