Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozetki potrzebujemy: 250 ml mleka, 1.5 szkl mąki pszennej, 1 cukier wanilinowy, kilka kropli aromatu waniliowego, 2 jajka, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka octu by nie piły oleju, z podanych składników robię takie ciasto naleśnikowe tylko gęstsze wychodzi . 1 litr oleju do smażenia. rozgrzewam razem z foremkami na rozetki ,gorące formy lekko otrzepuję z oleju i zanurzam w cieście ale tylko dolną część bo jak całą rozetkę włożymy ciasto się nie odklej .Formę z ciastem wkładam na gorący olej i smażę na złoto po obu stronach na wolnym ogniu ,po chwili ciasto odchodzi od formy można sobie pomóc widelcem dokładne wykonanie w filmie zapraszam. Specjalne formy do rozetek można kupić na allegro, wykonanie rozetek w filmie zapraszam.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5017
Briam – grecka zapiekanka – to wspaniałe danie kuchni śródziemnomorskiej, któ...
Odsłon: 5711
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18924
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7302
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30927
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5017
Briam – grecka zapiekanka – to wspaniałe danie kuchni śródziemnomorskiej, któ...
Odsłon: 5711
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18924
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7302
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30927
Składniki
Mleko wlewam do miski do niego wbijam jajka dodaję mąkę pszenną ,cukier cukier wanilinowy kilka kropli aromatu waniliowego ,ocet i łączę wszystkie składniki by nie było grudek.ma wyjść gęste ciasto p9odobne do naleśnikowego .
Olej wlewam do garnka i nagrzewam razem z formami na rozetki .
Nagrzane formy zanurzam dolną część w cieście i wkładam do oleju po chwili ciasto odchodzi od formy można sobie pomóc widelcem by ciasto odczepić od formy . Nie można zanurzyć całej formy do samej góry w cieście bo ciasto nie odejdzie w czasie smażenia od formy .
Rozetki smażę na zloty kolor po obu stronach odwracać widelcem .
Usmażone rozetki są złociste i chrupiące po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem i gotowe. Smacznego