Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, kruche rożki i bita śmietana z płatkami fiołków. Przepis pani Agnieszki który lekko zmodyfikowałam.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 148
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 74
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 754
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 370
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 148
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 74
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 754
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 370
Składniki
Wychodzi kilkanaście rożków. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Całe jajka lekko roztrzepać widelcem. W misce wymieszać mąkę, wiórki kokosowe, cukier, roztrzepane jajka i ostudzone, stopione masło. Na przygotowanych blachach rozsmarować bardzo cienką warstwę ciasta w kształcie okręgu o średnicy 10-12 cm. U mnie wyszło po 4 sztuki na jednej blaszce.
Piec w 190 C około 10 minut, aż placki lekko się przyrumienią. Gorące zdejmować delikatnie z blachy i natychmiast zwijać w rożki. Ja użyłam to tego kieliszków. Piec należy partiami po jednej blaszce. Rożki wystudzić w kieliszkach.
Schłodzone śmietany ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, cukier waniliowy, sok z cytryny i płatki fiołków. Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego.
Rożki nadziewać fiołkową śmietaną tuż przed podaniem. Ozdobić świeżymi płatkami fiołków i cukrem fiołkowym. Cukier fiołkowy otrzymamy mieląc cukier z płatkami fiołków. Ps. Placki łatwiej zdejmiemy, unosząc brzegi papieru i lekko je zawinąć.