Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Różowa Księżniczka – ciasto, które zachwyca wyglądem i smakiem, idealne na zimowe dni, gdy tęsknimy za odrobiną owocowej, letniej świeżości. To połączenie delikatnego ciasta czekoladowego, kremu na bazie serka mascarpone oraz malinowego lukru tworzą zachwycający efekt wizualny i harmonię smaków, która rozpieszcza podniebienie. Ciasto świetnie sprawdzi się również z użyciem mrożonych owoców, przynosząc soczystą nutę lata nawet w najchłodniejsze dni.
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
Odsłon: 289
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 199
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 447
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
Odsłon: 289
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 199
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 447
Składniki
Pracę zacznij od wykonania biszkoptu. Miękkie masło utrzyj z cukrem, saszetką cukru waniliowego oraz solą. Ucieraj, aż masa stanie się jasna i jednorodna. Następnie dodawaj po jednym jajku, dolej mleko, a gdy ciasto będzie dokładnie zmiksowane, zacznij dodawać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wylej do blaszki (23 x 30) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 45 minut. Gotowy placek wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia.
Czekając, aż ciasto się upiecze i ostygnie, przygotuj pozostałe elementy. Zacznij od malinowego lukru. Najpierw umyj maliny (mrożone owoce uprzednio rozmroź) i dokładnie je zmiksuj. 2-4 łyżki musu odlej do szklanki, a resztę przetrzyj przez gęste sito, aby usunąć pestki. Umieść miskę pod sitkiem, aby zebrać cały sok, który spłynie. Do zebranego soku malinowego wsyp cukier puder, dodając go stopniowo w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednią konsystencję (lukier nie może być zbyt płynny ani zbyt gęsty). Dodając cukier puder, cały czas mieszaj drewnianą łyżką. Następnie włóż lukier do lodówki na około godzinę do schłodzenia.
Przejdź do przygotowania kremu. W misce utrzyj serek mascarpone z 80 g cukru i cukrem waniliowym. W osobnym naczyniu ubij zimną śmietankę i stopniowo dodawaj ją do zmiksowanego serka. Na koniec dodaj kilka łyżek zmiksowanego i odłożonego musu malinowego, wymieszaj i odstaw krem do lodówki do momentu użycia.
Gdy czekoladowy placek trochę przestygnie, wyjmij go z formy i ostrym nożem przetnij na dwa blaty. Na dolny blat rozłóż śmietankowy krem, wyrównaj i przykryj drugim plackiem. Wierzch ciasta polej malinowym lukrem i wyrównaj. Aby wzmocnić malinowy efekt, górę ciasta możesz posypać pokruszonymi, liofilizowanymi malinami lub kolorową posypka. Ciasto Różowa Księżniczka podawaj zawsze schłodzone.