Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dwukolorowa pianka na spodzie z herbatników. Zawsze bałam się żelatyny, więc było to moje pierwsze doświadczenie kulinarne z żelatyną, na szczęście zakończone sukcesem. To oznacza, że skoro mi się udało, to uda się każdemu ;) Przepis wzięłam z Tele Tygodnia i trochę go zmieniłam.
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 7165
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 161
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 85
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 179
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 7165
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 161
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 85
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 179
Składniki
Namoczyć żelatynę w 4 łyżkach mleka. W tym czasie zagotować 1/2 szkl mleka i do gorącego dodać wcześniej przygotowaną żelatynę. Mieszać intensywnie żeby nie było grudek i zostawić do ostygnięcia.
Pokruszyć herbatniki i zalać je roztopionym masłem (ja roztopiłam je szybko w mikrofalówce). Wyłożyć nimi dno pucharków i ugnieść palcami na płasko.
Odłożyć kilka truskawek do dekoracji, a resztę zmiksować. Truskawki mogą być nieco kwaśne, więc można opcjonalnie dodać łyżeczkę cukru.
Ubić śmietanę kremówkę, dodając cukier puder.
Połowę ubitej śmietany połączyć z truskawkami.
Kiedy żelatyna jest już ostudzona wlać pomału połowę do masy śmietanowej, a połowę do masy truskawkowo-śmietanowej. Mieszać żeby nie było grudek.
Wlać do pucharków najpierw białą masę, później różową. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Udekorować odłożonymi truskawkami i posypać startą gorzką czekoladą.