Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obłędnie pyszne rurki z kremem to świetna propozycja na słodki dodatek do jesiennej kawy czy herbaty. Sprawdzą się nie tylko na większe okazje, ale także jako weekendowy deser :)
Szybka i smaczna sałatka dla mnie najlepsza na święta.
Odsłon: 83
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 56
Szybka i prosta sałatka z kurczakiem, słodką żurawiną i chrupiącym selerem, c...
Odsłon: 25
Szybki w przygotowaniu i bardzo puszysty piernik, który można jeść zaraz po u...
Odsłon: 13346
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 44
Szybka i smaczna sałatka dla mnie najlepsza na święta.
Odsłon: 83
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 56
Szybka i prosta sałatka z kurczakiem, słodką żurawiną i chrupiącym selerem, c...
Odsłon: 25
Szybki w przygotowaniu i bardzo puszysty piernik, który można jeść zaraz po u...
Odsłon: 13346
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 44
Składniki
Ciasto: Do mąki dodać szczyptę soli oraz przesiany cukier puder. Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka i stopniowo wyrabiając ciasto dodawać śmietany. Po dodaniu śmietany szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schować do schłodzenia do lodówki na ok. 1 godzinę.
Krem: Budynie przygotować według przepisu na opakowaniu używając 700 ml mleka. Wystudzić. Masło utrzeć na puszysto dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Dodać ekstrakt z wanilii i krótko zmiksować. Masę wstawić do lodówki do zgęstnienia. Ciasto kruche rozwałkować (najlepiej partiami), bardzo cienko i pociąć w 1,5-2 cm długie paski. Foremki do rurek nasmarować olejem. Paski ciasta nawijać na foremki zaczynając od strony węższej kończąc na szerszej. Gotowe rurki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 20-22 minuty do lekkiego zarumienienia. Jeszcze ciepłe kruche rurki ostrożnie zdjąć z foremek. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ruraki nadziać za pomocą szprycy kremem budyniowym. Posypać cukrem pudrem.