Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rurki lubię nadziewać różnymi kremami. Tym razem wypełnione najlepszym waniliowym kremem (creme patissiere).
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3305
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 107
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3305
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 107
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Ciasto: Sporządzić ciasto podstawowe. Wymieszać mąkę, jaja oraz pozostałe składniki. Ciasto zagniatać do momentu uzyskania gładkiej i aksamitnej masy. Podzielić na 5 części. Każdą rozwałkować na jednakowy placek, następnie przekładamy je tłuszczem za pomocą warstw. Rozwałkować. Schłodzić przez 30 min. Wyjąć z lodówki i ponownie wałkować. Czynność powtórzyć 7 razy. Całość ciasta podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na duży kwadratowy placek o grubości ok 3mm. Wyciąć radełkiem długie paski, które nawijamy na metalowe rurki. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy niewielką ilością cukru. Piec w temp 180oC przez ok 15-20 minut do momentu zezłocena.
Krem waniliowy: Mleko zagotować razem z laską wanilii. Żółtka i cukier utrzeć do białości na puszysty krem. Następnie dodać obie mąki. Do kremu dodać 100ml gorącego mleka, dokładnie wymieszać do jednolitego połączenia składników. Całość wlać do pozostałej części zagotowanego mleka. Ciągle mieszając ponownie zagotować do zgęstnienia masy. Krem lekko przestudzić. Nadziać rurki, grubszą część zanurzyć w kolorowej posypce. Wierzch polać roztopioną czekoladą.