Rustykalna tarta z jabłkami, śliwkami lub jakimkolwiek innym farszem – to niezawodny deser. Ten rodzaj ciasta nazywany bywa też galette. Jest to francuska wersja tarty, którą przygotowuje się bez formy – z placka kruchego ciasta o niedbale zawiniętych brzegach. To bardzo łatwy i szybki sposób wykonania tarty, który w dodatku zapewnia wspaniały efekt kulinarny. Ciasto jest delikatne, bardzo kruche, nie dominuje nadzienia. Do rustykalnej tarty z jabłkami najlepiej użyć twardych, lekko kwaskowych jabłek – dzięki temu ciasto zyska wyrazisty smak.
Rustykalna tarta z jabłkami
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 50 g drobnego cukru
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie
- 4 jabłka
- 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu (mielonego)
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo
- 1 jajko
- mąka pszenna
- garść orzechów włoskich
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 50 g drobnego cukru
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie
- 4 jabłka
- 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu (mielonego)
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo
- 1 jajko
- mąka pszenna
- garść orzechów włoskich

Etapy przygotowania
Zagnieć szybko wszystkie składniki na ciasto, stopniowo dodając do nich wodę. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki. Poczekaj, aż się schłodzi.
W międzyczasie umyj i przekrój jabłka na pół. Wydrąż z nich gniazda nasienne. Pokrój połówki jabłek na plasterki. Umieść je w misce, skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem i cynamonem. Wymieszaj tak, by równomiernie rozprowadzić przyprawy na jabłkach.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki, okrągły placek. Zrób to na rozłożonym na blacie arkuszu papieru do pieczenia oprószonym mąką.
Na środku placka rozłóż plasterki jabłek tak, by pozostawić margines około 3 cm. Zawiń brzegi ciasta i posmaruj je rozkłóconym jajkiem (z użyciem silikonowego pędzelka). Wierzch ciasta posyp drobno posiekanymi orzechami.
Przełóż papier na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 40 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 50 g drobnego cukru
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- 4 jabłka
- 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu (mielonego)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 jajko
- mąka pszenna
- garść orzechów włoskich
Zagnieć szybko wszystkie składniki na ciasto, stopniowo dodając do nich wodę. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki. Poczekaj, aż się schłodzi.
W międzyczasie umyj i przekrój jabłka na pół. Wydrąż z nich gniazda nasienne. Pokrój połówki jabłek na plasterki. Umieść je w misce, skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem i cynamonem. Wymieszaj tak, by równomiernie rozprowadzić przyprawy na jabłkach.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki, okrągły placek. Zrób to na rozłożonym na blacie arkuszu papieru do pieczenia oprószonym mąką.
Na środku placka rozłóż plasterki jabłek tak, by pozostawić margines około 3 cm. Zawiń brzegi ciasta i posmaruj je rozkłóconym jajkiem (z użyciem silikonowego pędzelka). Wierzch ciasta posyp drobno posiekanymi orzechami.
Przełóż papier na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 40 minut.
Pyszna , uczta dla podniebienia i oczu.;)