Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rustykalna tarta z jabłkami, śliwkami lub jakimkolwiek innym farszem – to niezawodny deser. Ten rodzaj ciasta nazywany bywa też galette. Jest to francuska wersja tarty, którą przygotowuje się bez formy – z placka kruchego ciasta o niedbale zawiniętych brzegach. To bardzo łatwy i szybki sposób wykonania tarty, który w dodatku zapewnia wspaniały efekt kulinarny. Ciasto jest delikatne, bardzo kruche, nie dominuje nadzienia. Do rustykalnej tarty z jabłkami najlepiej użyć twardych, lekko kwaskowych jabłek – dzięki temu ciasto zyska wyrazisty smak.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 252
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4956
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4834
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44891
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 510
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 252
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4956
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4834
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44891
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 510
Składniki
Zagnieć szybko wszystkie składniki na ciasto, stopniowo dodając do nich wodę. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki. Poczekaj, aż się schłodzi.
W międzyczasie umyj i przekrój jabłka na pół. Wydrąż z nich gniazda nasienne. Pokrój połówki jabłek na plasterki. Umieść je w misce, skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem i cynamonem. Wymieszaj tak, by równomiernie rozprowadzić przyprawy na jabłkach.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki, okrągły placek. Zrób to na rozłożonym na blacie arkuszu papieru do pieczenia oprószonym mąką.
Na środku placka rozłóż plasterki jabłek tak, by pozostawić margines około 3 cm. Zawiń brzegi ciasta i posmaruj je rozkłóconym jajkiem (z użyciem silikonowego pędzelka). Wierzch ciasta posyp drobno posiekanymi orzechami.
Przełóż papier na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 40 minut.