Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealnie kruche ciasto, rabarbar z nutą limonki i cynamonu. Przepis zaczerpnięty z książki "Słodkie cztery pory roku".
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 299
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 705
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 719
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 22
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 299
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 705
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 719
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 22
Składniki
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone na kawałki masło i pozostałe składniki. Wszystko razem ugniatamy ręką do momentu, aż składniki utworzą jednolitą, lekko lepką masę. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na godzinę do lodówki. Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w słupki o długości 3- 4 centymetry. Tak przygotowany rabarbar wkładamy do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy cukier waniliowy i cynamon, skrapiamy sokiem z limonki. Całość mieszamy, aby smaki przeniknęły się wzajemnie.
Schłodzone w lodówce ciasto układamy na papierze do pieczenia, rozwałkowujemy na kształt koła i przekładamy na blachę. Można użyć tej z wyposażenia piekarnika. Na środek ciasta nakładamy rabarbar, tworząc mniejsze koło tak, aby pozostał nam brzeg ciasta o szerokości 5 centymetrów. Brzeg ten zawijamy na rabarbar. Ciasto posypujemy otartą skórką z limonki i wstawiamy do piekarnika na 20- 25 minut. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni.
Upieczoną tartę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.