Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To proste danie udekorowałam kwiatami z bezy włoskiej.
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25756
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 207
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25756
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 207
Składniki
Ugotowany ciepły ryż dokładnie mieszam z żółtkami.
Połowę ryżu rozprowadzam na dnie formy.
Obrane jabłka ścieram w robocie kuchennym tarczą o grubym oczku. Następnie mieszam z cynamonem i cukrem.
Wymieszane jabłka układam na przygotowanym ryżu. Przykrywam resztą ryżu i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190°C na około 35-45 minut.
Gdy ryż jest w piecyku sporządzam bezowy krem: do rondla wsypujemy cukier, zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie wpuszczamy kroplę syropu do wody, który powinien zbić się w wodzie w kulkę. Syrop powinien mieć temperaturę 120°C. Jest to znak, że syrop jest gotowy do użycia. W międzyczasie, gdy syrop zaczyna się gotować, białka umieszczamy w dzieży robota i końcówką rózga na wolnych obrotach zaczynamy ubijać białka. Następnie wsypujemy cream of tartar, zwiększamy obroty i miksujemy do uzyskania sztywnej piany (nie spuszczamy z oczu gotującego się syropu). Gotowy gorący syrop wlewamy cienką strużką do miksujących się białek. Po dodaniu całego syropu krem miksujemy tylko 10-15 sekund, gdyż jest teoria, że długie ubijanie niszczy strukturę siateczki, którą tworzą nitki syropu .
Gotowy krem jest sztywny i trzyma formę.3/4 kremu barwię na różowo, łyżkę na niebiesko i resztę na zielono.
Zabarwiony krem przekładam do woreczków cukierniczych z założonymi tylkami i wykonuję kwiaty, które układam na tacy.
Kwiaty przenoszę na ciepłą zapiekankę
Bezpośrednio na zapiekankę wyciskam liście.
Taki ryż z jabłkami wybornie smakuję na ciepło jak i na zimno.