Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
…czyli ciasto czekoladowe z marcepanową szarotką.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4418
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12000
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6826
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5615
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4418
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12000
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6826
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5615
Składniki
Czekoladę /100 g/ rozpuszczam w kąpieli wodnej. Odstawiam do przestudzenia. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Formę do pieczenie natłuszczam delikatnie. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję cukier, ekstrakt i żółtka jaj. Ucieram. Dodaję przestudzoną czekoladę i miksuję dalej. Migdały siekam i mieszam z masą czekoladową. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łyżką mieszam z masą czekoladową. Przekładam do formy. Piekę 30-35 minut. Upieczone ciasto odstawiam do całkowitego przestudzenia.
Z masy marcepanowej formuję szarotkę. Odstawiam na bok. Czekoladę /100 g/ roztapiam w kąpieli wodnej. Smaruję nią wierzch przestudzonego ciasta. Płaską, wypukłą stroną łyżki formuję delikatne kolce /dotykam i odrywam szybko rękę/. Układam szarotkę. Posypuję ja wiórkami kokosowymi.