Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Jestem pewna, że nikogo nie trzeba namawiać na taki deser. Nie jest przesłodzony. Doskonałym dodatkiem są migdały w karmelu. Polecam taki deser po daniach z grilla.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 558
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 558
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Keksówkę o wymiarach 28x12 cm wyłożyć folią spożywczą. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać sok z cytryny. Śmietanę ubić na sztywno ( musi być schłodzona ) i dodać zagęszczone mleko o smaku karmelowym. Utarte żółta i ubitą śmietanę połączyć razem. Oczyszczone, umyte, osuszone truskawki zmiksować z łyżką cukru. Na dno keksówki wyłożyć 2-3 łyżki zmiksowanych truskawek, a następnie 1/3 kremu. Przykryć biszkoptami maczanymi w sosie truskawkowym. Teraz kolejna warstwa kremu i kolejna warstwa biszkoptów maczanych w sosie truskawkowym. Przykryć kremem i na koniec biszkoptami. Keksówkę owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki. Najlepiej na całą noc. Na patelni rozpuścić cukier. Chwilę smażyć aż zbrązowieje. Dodać masło. Smażyć i mieszać, aż masło połączy się z cukrem. Dodać garść płatków migdałowych. Dobrze pomieszać i taką gorącą masę wyłożyć na grubą deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Cienko rozłożyć. Pozostawić do wystudzenia. Masa stwardnieje. Następnie masę przykryć drugim arkuszem papieru i delikatnie potłuc, najlepiej tłuczkiem do mięsa. Powstanie migdałowo-karmelowa posypka. Zamrożony deser wyjąć z formy. Jeśli są kłopoty, to można obłożyć ściereczką namoczoną w ciepłej wodzie, albo keksówkę zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie. Ułożyć na podłużnym półmisku. Pokryć posypką i udekorować ubitą śmietaną oraz truskawkami, listkami mięty. Kroić w grube plastry i dodatkowo każdą porcję posypywać migdałami z karmelem. Smacznego.