Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serniczek gotowany na biszkoptach, z galaretką, zrobiony z małej ilości sera dlatego nazwałam go serniczkiem.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 39
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 39
Składniki
Masło umieściłam w rondelku i na małym ogniu podgrzewałam, aż do roztopienia. Do rozpuszczonego masła wsypałam cukier i wymieszałam. Następnie wbiłam jajko i włożyłam ser. Wszystko dokładnie wymieszałam a następnie zblendowałam blenderem ręcznym na jednolitą gładką masę. Masę serową ustawiłam na gazie i na małym ogniu podgrzewałam, aż zaczęła bulgotać. Mieszałam ją w tym czasie często aby się nie przypaliła. Do gorącej masy serowej wlałam mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w zimnym mleku. Dalej ciągle mieszając, gotowałam masę do zgęstnienia. Ugotowaną masę zestawiłam z palnika do lekkiego przestudzenia. Małą kwadratową foremkę o wymiarach ok. 15x15cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam biszkopty. Na ciastka wyłożyłam masę serową. Ciasto odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Zimną galaretkę wstawiłam do lodówki, aby zaczęła tężeć. Gęstniejącą galaretkę wyłożyłam na masę serową. Deser schłodziłam przez kilka godzin w lodówce, a następnie pokroiłam na kawałki i podałam.