Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini serniczek walentynkowy ze śmietany kremówki z dodatkiem dżemu. Delikatny, puszysty i przyjemnie truskawkowy.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 65
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 564
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 65
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 564
Składniki
żelatynę wsypałam do szklanki i zalałam ok. 100ml gorącej wody. Mieszałam ją do momenty gdy żelatyna się całkowicie rozpuściła i odstawiłam ją do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietanę przelałam do wysokiego naczynia i ubiłam ją mikserem na najwyższych obrotach na sztywny krem. Dodałam dżem i jeszcze chwilę miksowałam jedynie do połączenia składników. Do masy śmietanowej wlałam wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszałam. Można to zrobić mikserem lub łyżką. Małą foremkę okrągłą o średnicy 14cm wyłożyłam folią spożywczą. na dnie ułożyłam ciastka, docinając je do wymiarów foremki. Na ciastka wyłożyłam masę śmietanową i wyrównałam powierzchnię. Galaretkę rozpuściłam w 200ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia, a następnie wstawiłam do lodówki. Gdy zaczęła tężeć wyłożyłam ją na masę śmietanową. Foremkę z ciastem wstawiłam ponownie do lodówki i chłodziłam kilka godzin. Stężałe ciasto wyjęłam ostrożnie z formy trzymając z wszystkie końce folii. Odkleiłam ostrożnie folię i wyłożyłam ciasto na talerz.