Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pamiętam jako mała dziewczynka ucierałyśmy z mamą w makutrze składniki na sernik. Na każde święta był obowiązkową pozycją w naszym domu. Tak jest teraz i w moim. Podstawą dobrego sernika jest dobry półtłusty twaróg. Można go zrobić w domu (inny mój przepis), a dla zapracowanych – można znaleźć w sklepach. Polecam kliniki, kostki lub produkowane metodą ultrafiltracji. Te ostatnie są najlepsze, bo nie trzeba ich mielić. Kliniki, kostki lub własnej produkcji twarogi trzeba zmielić na maszynce do mięsa 2-3 razy. Mój przepis na sernik jest bez piany z białek – daję całe jajka – sernik nie opada za mocno. Sernik jest cały w masie – bez spodu np. kruchego. I obowiązkowo polany polewą czekoladową.
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2217
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 9272
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1769
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2217
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 9272
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1769
Składniki
1. Masło i cukier wkładam do misy robota. Ucieram. 2. Dodaję jajka. Ucieram. 3. Dodaję ser. Ucieram. 4. Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieram. 5. Dodaję skórki pomarańczowe i ewentualnie rodzynki(wcześniej je obtaczam w mące).
6. Masę serową wylewam na blachę lub tortownicę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170-175 st. C i włączam termoobieg. Piekę 60 minut. Po upieczeniu wyłączam piekarnik, sernik zostaje w środku na noc (do wystygnięcia).
7. Następnego dnia szykuję polewę. Do rondla wkładam kawałek masła (2 łyżki) i wlewam śmietankę UHT (200ml, dowolna zawartość tłuszczu). Wsypuję cukier (3-4 łyżki). Wkruszam czekoladę i ją rozpuszczam. Ewentualnie dodaję kakao (3-4 łyżki, nada gorzki smak i zagęści masę). Gotuje na bardzo małym ogniu cały czas mieszając. Gotowa polewa jest gęsta ale można ją wylać na sernik. Można też zastosować łaźnię wodną – większy garnek napełniam wodą do połowy i wkładam mniejszy garnek w niego. Wkładam składniki i topię.
Z podanego przepisu można przygotować dużą blachę. Ja przygotowuję dwie foremki aluminiowe.