Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały, kremowy sernik Amaretto. Z przepyszną warstwą czekolady i prażonymi płatkami migdałów. Smakuje wybornie i chyba uzależnia :)
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38655
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 401
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 161
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 374
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9248
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38655
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 401
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 161
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 374
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9248
Składniki
Najpierw przygotowuję spód. Ciasteczka blenduję na piasek. Do roztopionego masła dodaję zmielone migdały, kakao i zmielone ciasteczka. Składniki mieszam i wykładam do tortownicy 21-22 cm. Formuję spód i boczki i wstawiam tortownicę do lodówki. Teraz przygotowuję masę serową.
Twaróg przekładam do miski, dodaję cukier i mieszam mikserem dodając po jednym jajku. Następnie dodaję aromat migdałowy, Amaretto i mąkę, miksuję krótko do połączenia się składników. Śmietankę ubijam na sztywno i dodaję do masy serowej. Mieszam delikatnie łopatką. Masę serową przekładam na spód ciasteczkowy i tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 75 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam zamknięty na 5 minut. Następnie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam na 10 minut.
Wyciągam sernik z piekarnika i odstawiam do całego wystygnięcia. Następnie wstawiam sernik do lodówki na kilka godzin. Na koniec przygotowuję czekoladową polewę.
Masło i czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej (w wersji ze śmietanką podgrzewam śmietankę w rondelku, dodaję połamaną czekoladę, odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Następnie mieszam do połączenia się składników). Do rozpuszczonej czekolady dodaję Amaretto, mieszam i wylewam na schłodzony sernik. Płatki migdałów prażę na patelni, odstawiam na przestygnięcia i wykładam na sernik. Sernik Amaretto gotowy. Smacznego :)