Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały, kremowy sernik Amaretto. Z przepyszną warstwą czekolady i prażonymi płatkami migdałów. Smakuje wybornie i chyba uzależnia :)
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 117
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1186
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31223
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3641
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4610
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8125
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 117
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1186
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31223
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3641
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4610
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8125
Składniki
Najpierw przygotowuję spód. Ciasteczka blenduję na piasek. Do roztopionego masła dodaję zmielone migdały, kakao i zmielone ciasteczka. Składniki mieszam i wykładam do tortownicy 21-22 cm. Formuję spód i boczki i wstawiam tortownicę do lodówki. Teraz przygotowuję masę serową.
Twaróg przekładam do miski, dodaję cukier i mieszam mikserem dodając po jednym jajku. Następnie dodaję aromat migdałowy, Amaretto i mąkę, miksuję krótko do połączenia się składników. Śmietankę ubijam na sztywno i dodaję do masy serowej. Mieszam delikatnie łopatką. Masę serową przekładam na spód ciasteczkowy i tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 75 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam zamknięty na 5 minut. Następnie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam na 10 minut.
Wyciągam sernik z piekarnika i odstawiam do całego wystygnięcia. Następnie wstawiam sernik do lodówki na kilka godzin. Na koniec przygotowuję czekoladową polewę.
Masło i czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej (w wersji ze śmietanką podgrzewam śmietankę w rondelku, dodaję połamaną czekoladę, odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Następnie mieszam do połączenia się składników). Do rozpuszczonej czekolady dodaję Amaretto, mieszam i wylewam na schłodzony sernik. Płatki migdałów prażę na patelni, odstawiam na przestygnięcia i wykładam na sernik. Sernik Amaretto gotowy. Smacznego :)