Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspomnienie lata. Pyszny, delikatny i kremowy. Zarówno jeżyny jak i borówki można jeszcze kupić, więc zachęcam do pieczenia.
 
         
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54222
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 550
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5603
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54222
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 550
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5603
 
         
         
                Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
250g borówek i 50g jeżyn umyć, włożyć do małego garnka i wymieszać z 3 łyżkami cukru i syropem klonowym. Gotować na małym ogniu, aż owoce będą miękkie. Ostudzić i zmiksować na puree. Przetrzeć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Herbatniki pokruszyć drobno blenderem, dodać migdały, pozostały cukier i sól. Masło roztopić i całość wymieszać. Wyłożyć na dnie i bokach formy. Wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika.
Wyjąć podpieczony spód i zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.
Wymieszać serki i cukier. Dodać sól i budyń. Pojedynczo dodawać jajka. Na końcu dodać puree, creme fraiche i sok cytrynowy. Wymieszać do połączenia składników. Masę przełożyć do formy. Piec ok. 50 minut. Po upieczeniu ostudzić w formie, na noc wstawić do lodówki. Ozdobić pozostałymi owocami. Smacznego :)