Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miłośnicy kawy pokochają ten sernik cappuccino. Kruchy spód i aksamitna masa to pomysł na domowy wypiek o każdej porze roku.
Tortownica 24 cm
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2934
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6748
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2934
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6748
Składniki
Ciasteczka maślane zmiel na drobny piasek. Rozpuść masło w rondelku, a następnie połącz je z pokruszonymi ciasteczkami i opcjonalnie dodaj wtedy kakao. Wymieszaj całość do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylep je przygotowaną masą, dobrze dociskając. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Kawę rozpuszczalną wymieszaj z 50 ml śmietanki 30%, lekko podgrzewając, aby się całkowicie rozpuściła. Odstaw do przestudzenia.
Do miski przełóż twaróg sernikowy oraz mascarpone, dodaj cukier i miksuj na średnich obrotach do połączenia składników. Wbijaj jajka jedno po drugim, cały czas miksując na niskich obrotach. Wsyp budyń śmietankowy w proszku razem z kakao i delikatnie wmieszaj do masy z pomocą szpatułki. Na koniec wlej przygotowaną kawę. Zmiksuj tylko do połączenia składników.
Wylej masę sernika cappucino na przygotowany wcześniej spód.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Włóż ciasto na 10 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz przez około 50-60 minut.
Po całkowitym ostudzeniu, zetrzyj czekoladę mleczną na wierzch sernika.