Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miłośnicy kawy pokochają ten sernik cappuccino. Kruchy spód i aksamitna masa to pomysł na domowy wypiek o każdej porze roku.
Tortownica 24 cm
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16817
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 95
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 313
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 834
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23658
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16817
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 95
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 313
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 834
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23658
Składniki
Ciasteczka maślane zmiel na drobny piasek. Rozpuść masło w rondelku, a następnie połącz je z pokruszonymi ciasteczkami i opcjonalnie dodaj wtedy kakao. Wymieszaj całość do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylep je przygotowaną masą, dobrze dociskając. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Kawę rozpuszczalną wymieszaj z 50 ml śmietanki 30%, lekko podgrzewając, aby się całkowicie rozpuściła. Odstaw do przestudzenia.
Do miski przełóż twaróg sernikowy oraz mascarpone, dodaj cukier i miksuj na średnich obrotach do połączenia składników. Wbijaj jajka jedno po drugim, cały czas miksując na niskich obrotach. Wsyp budyń śmietankowy w proszku razem z kakao i delikatnie wmieszaj do masy z pomocą szpatułki. Na koniec wlej przygotowaną kawę. Zmiksuj tylko do połączenia składników.
Wylej masę sernika cappucino na przygotowany wcześniej spód.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Włóż ciasto na 10 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz przez około 50-60 minut.
Po całkowitym ostudzeniu, zetrzyj czekoladę mleczną na wierzch sernika.