Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jako miłośniczka sernika i chałwy postanowiłam zrobić eksperyment i połączyć te dwa smaki. Przyznam, że eksperyment udany w 200% :)
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456847
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1237
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2109
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 510
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456847
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1237
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2109
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 510
Składniki
SPÓD: Herbatniki mielimy lub kruszymy za pomocą wałka do ciasta. Margarynę rozpuszczamy, gdy lekko przestygnie, dosypujemy do niej herbatniki i mieszamy, aby składniki się połączyły. Blachę do ciasta wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie herbatnikami. (Zamiast pokruszonych herbatników z margaryną można ułożyć je w całości na blaszce).
MASA SEROWA: Ucieramy margarynę z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy do tego mąkę ziemniaczaną oraz ser i pokruszoną chałwę. Całość ucieramy na gładką masę.
W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, przekładamy je do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką, aby składniki się połączyły. Masę wylewamy na blachę wyłożoną herbatnikami i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.