Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jako miłośniczka sernika i chałwy postanowiłam zrobić eksperyment i połączyć te dwa smaki. Przyznam, że eksperyment udany w 200% :)
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2157
Królowa grilla :)
Odsłon: 1422
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 264
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2157
Królowa grilla :)
Odsłon: 1422
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 264
Składniki
SPÓD: Herbatniki mielimy lub kruszymy za pomocą wałka do ciasta. Margarynę rozpuszczamy, gdy lekko przestygnie, dosypujemy do niej herbatniki i mieszamy, aby składniki się połączyły. Blachę do ciasta wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie herbatnikami. (Zamiast pokruszonych herbatników z margaryną można ułożyć je w całości na blaszce).
MASA SEROWA: Ucieramy margarynę z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy do tego mąkę ziemniaczaną oraz ser i pokruszoną chałwę. Całość ucieramy na gładką masę.
W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, przekładamy je do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką, aby składniki się połączyły. Masę wylewamy na blachę wyłożoną herbatnikami i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.