Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, puszysty, niezbyt słodki sernik dyniowy z nutą pomarańczy.
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 33
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 119
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 33
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 119
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie ucieramy masło z cukrami do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtka i ucieramy do białości. Dodajemy zmielony twaróg w trzech partiach cały czas miksując. Dodajemy śmietanę kremówkę, skrobię, mąkę i skórkę pomarańczową. Miksujemy do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy puree z dyni i miksujemy do połączenia składników. W osobnym naczyniu ubijamy białka do sztywności. Dzielimy na pół, dodajemy do obu mas i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Masy wlewamy, w kolejności na spód serowa, na wierzch dyniowa, do formy o średnicy 24 cm i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu (góra-dół) przez ok 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Polewa czekoladowa w kształcie pajęczyny: 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i umieszczamy w jednorazowym rękawie cukierniczym z cieniutką końcówką lub odcinamy cienki rożek. Wyciskamy koła, następnie kilkoma szybkimi ruchami przeciągamy patyczkiem od środka w kierunku brzegów. Ja akurat wycisnęłam paski z rękawa, ale patyczkiem uzyskacie zdecydowanie fajniejszy efekt.