Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z dodatkiem dyni hokkaido, która nada ciastu piękny kolor i lekko orzechowy posmak. Sernik jest bardzo wilgotny. Jesienią najlepsze ciasto na podwieczorek.
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 439
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 110
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5474
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1082
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 426
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1147
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 439
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 110
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5474
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1082
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 426
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1147
Składniki
Ciasteczka rozdrabniamy na piasek, dodajemy do nich kakao i roztopione masło. Łączymy całość i przekładamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Lekko ubijamy masę i wkładamy na chwilę do lodówki.
Dynię kroimy w niedużą kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 10-15 min., potem bez przykrycia ok. 5 min. (do odparowania nadmiaru płynu). Studzimy i miksujemy razem z serem za pomocą blendera na gładką masę.
Do gotowej masy serowo-dyniowej dajemy cukier, żółtka, cukier wanilinowy, budyń w proszku oraz miękkie masło, ale nie roztopione. Miksujemy całość mikserem tylko do połączenia składników. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy serowej, delikatnie łączymy pianę z masą serową łyżką.
Gotowe ciasto wylewamy na spód ciasteczkowy, wyrównujemy.
Wstawiamy sernik do piekarnika nagrzanego do 170 °C. Pieczemy sernik ok. 60-65 min. Studzimy w zamkniętym piekarniku 15 minut, następnie przy uchylonych drzwiczkach pozostawiamy go do całkowitego przestudzenia. Sernik dyniowy gotowy!
Nasza rada: Sernik możemy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.