Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 02-10-2013
Bardzo aromatyczny, kremowy, delikatny. Idealny sernik dyniowy :-)
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 167
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4373
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11873
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6770
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5584
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 167
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4373
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11873
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6770
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5584
Składniki
Spód: Ciastka zmiksować w malakserze na sypko, wymieszać z roztopionym masłem (konsystencja powinna przypominać mokry piasek). Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki wysmarowanej tłuszczem tortownicy (26cm) i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. * puree z dyni: ok. 80 dag dyni obrać ze skóry i wydrążyć miąższ z pestkami, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka, dodać 1-2 łyżki wody i dusić na małym ogniu do miękkości (ok. 20 min.). Lekko przestudzić i zmiksować blenderem na gładką masę.
Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni, a na spodzie piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą (do ok. 2 cm). Masa serowa: Wszystkie składniki krótko utrzec mikserem do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji, przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Tortownicę wstawić do piekarnika i zmniejszyć temp. do 150 stopni. Piec ok. 1,5 godz, chłodzić przy uchylonych drzwiczkach ok. 20 min. Po całkowitym wystudzeniu wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :-)