Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 02-10-2013
Bardzo aromatyczny, kremowy, delikatny. Idealny sernik dyniowy :-)
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 171
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 649
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 623
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1148
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 171
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 649
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 623
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1148
Składniki
Spód: Ciastka zmiksować w malakserze na sypko, wymieszać z roztopionym masłem (konsystencja powinna przypominać mokry piasek). Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki wysmarowanej tłuszczem tortownicy (26cm) i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. * puree z dyni: ok. 80 dag dyni obrać ze skóry i wydrążyć miąższ z pestkami, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka, dodać 1-2 łyżki wody i dusić na małym ogniu do miękkości (ok. 20 min.). Lekko przestudzić i zmiksować blenderem na gładką masę.
Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni, a na spodzie piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą (do ok. 2 cm). Masa serowa: Wszystkie składniki krótko utrzec mikserem do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji, przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Tortownicę wstawić do piekarnika i zmniejszyć temp. do 150 stopni. Piec ok. 1,5 godz, chłodzić przy uchylonych drzwiczkach ok. 20 min. Po całkowitym wystudzeniu wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :-)