Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z dodatkiem dyni zachwyci nie tylko kolorem, ale i smakiem każdego!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1281
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4054
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1022
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1281
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4054
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1022
Składniki
mus z dyni: Dynie myjemy (ja użyłam hokkaido), pozbywamy się dolnej części, aby dynia stabilnie stała na desce. Kroimy na pół i za pomocą łyżki pozbywamy się pestek ze środka. Następnie połówki kroimy na 4, tak aby wyszło nam 8 kawałków. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dynię wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut. Sprawdzamy za pomocą widelca czy dynia jest miękka i wyjmujemy, aby ostygła. Obieramy ze skórki i za pomocą blendera miksujemy na gładkie puree. Nadmiar masy, jaka zostanie możecie trzymać w lodówce do 5 dni pod przykryciem lub zamrozić w woreczkach foliowych.
Przesianą mąkę mieszamy z masłem i roztrzepanymi żółtkami. Zagniatamy dokładnie do powstania kruchego ciasta. Dzielimy na pół i wkładamy do zamrażarki na ok. 20 minut, aby stwardniało.
Spód blachy (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy masłem. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce i tworzymy spód lekko ugniatając. Można również od razu rozwałkować i przełożyć placek (ja robię kruszonkę, bo jest dla mnie łatwiej). Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy ze słodzikiem/cukrem i masłem. Dodajemy mus z dyni, twaróg, budyń i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy białka i delikatnie miksujemy.
Masę przelewamy na spód i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 65 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i NIE otwieramy go. Potem zalecam studzenie w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.