Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem kajmaku i dyniowego puree - ma piękny kolor i smakuje wyśmienicie. Dzięki pieczeniu na parze, nie opadł ani o milimetr!
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6090
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9086
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8550
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5886
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6090
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9086
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8550
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5886
Składniki
Kruchy spód: Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę, cukier, jajko, jogurt. Zagniatamy aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Do sernika używałam sera mielonego w wiaderku. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na skład - powinien być tam tylko twaróg, bez żadnych dodatków. Jeśli korzystacie ze zwykłego twarogu musicie zmielić go 2 lub nawet 3 razy, aby uzyskać gładką konsystencję. Żółtka jaj ucieramy z cukrem waniliowym. Dodajemy kajmak, masło i dalej ucieramy. Teraz dodajemy twaróg, puree, kaszę, mąkę ziemniaczaną, śmietanę i proszek. Całość mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy.
Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Z zimnego ciasta kruchego urywamy po kawałku i kładziemy na spodzie. Dociskamy tak, aby cały spód był dokładnie wyłożony. Na spód wylewamy masę serową. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Na sam dół piekarnika wkładamy blachę (może być duża blacha dołączona do pieca) wypełnioną wodą. Ciasto pieczemy 80-90 minut. Ważne, aby po około 60 minutach przykryć górę papierem do pieczenia lub pergaminem. Studzimy poza piekarnikiem.
Pozostałe 150g kajmaku lekko podgrzewamy, aby był lejący. Smarujemy ciasto. Można to zrobić, gdy sernik jest jeszcze ciepły, wtedy kajmak łatwiej będzie rozprowadzić.