Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik gotowany o malinowym smaku, na szpinakowym biszkopcie to nasza propozycja na Wielkanoc. Ciasto szybkie i łatwe do upieczenia, wyjątkowo smaczne, orzeźwiające i lekkie. Doskonale się prezentuje na wiosennym, świątecznym stole.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 350
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 257
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 399
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 415
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 350
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 257
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 399
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 415
Składniki
Biszkopt szpinakowy. Szpinak siekamy niezbyt drobno nożem, razem z olejem oraz skórką z cytryny rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę (jeśli używamy szpinak mrożony, należy go uprzednio rozmrozić i dobrze odsączyć z płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok.
Przystępujemy do ubicia jaj. Całe jaja wybijamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość około 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy rozdrobniony szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy do połączenia składników.
Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy o średnicy 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok. 45 min (do suchego patyczka).
Kiedy tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Następnie przekrawamy go na dwa blaty. Z górnego blatu ścinamy górkę i kruszymy ją do miseczki. Posypiemy okruszkami wierzch ciasta. .Blaty zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Tak przygotowane blaty biszkoptowe użyjemy do sernika. Nie trzeba będzie ich nasączać ponieważ są bardzo wilgotne.
Masa serowa gotowana. Potrzebny nam będzie garnek 3-4 l o grubym dnie. Jajka wbijamy do miski, dosypujemy oba cukry i mieszamy całość rózgą.
Do wysokiego naczynia wsypujemy budynie, skrobię i wlewamy mleko. Całość dobrze mieszamy, aby nie było grudek.
Do garnka wrzucamy masło, powoli roztapiamy je na małym ogniu. Do roztopionego, ale nie gotującego się masła dorzucamy ser z wiaderka, jajka z cukrem. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką masę i na koniec wlewamy budynie rozprowadzone w mleku.
Masę serowo -budyniową stale mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia i zagotowania.
Masę trzeba mieszać cały czas ponieważ łatwo się przypala.
Składamy ciasto. Formę wykładamy na dnie papierem do pieczenia, po bokach folią rantową lub jeśli nie mamy również papierem do pieczenia. Układamy na dnie pierwszy biszkopt i zalewamy go 2/3 masy serowej. Wyrównujemy masę, kładziemy drugi biszkopt , na który wylewamy resztę masy serowej. Posypujemy sernik okruszkami i wstawiamy do lodówki do całkowitego przestudzenia. Przed podaniem na stół możemy ozdobić nasz Leśny Mech jajeczkami z cukru.
Sernik gotowany Leśny Mech gotowy!
Nasza rada:
Proponujemy użyć do pieczenia biszkoptu szpinak baby świeży, ciasto będzie miało dużo ładniejszy, intensywny kolor. My niestety tym razem wykorzystałyśmy do ciasta szpinak mrożony. Biszkopt jest smaczny, ale nie tak ładny jak na przykład ten pieczony na świeżym szpinaku.