Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-10-2023
Jest to przepyszne ciasto, idealne na każdą okazję łatwe i rewelacyjne w smaku. Zdecydowanie jedno z moich ulubionych. Zapraszam
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 956
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1822
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 956
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1822
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier-miksujemy chwilę. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na dwa spody.
MASA SEROWA W miseczce mieszamy 250ml mleka , 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka Do garnka dajemy masło i 3/4 szkl cukru-podgrzewamy by się rozpuściło i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ser-mieszamy dokładnie z masłem i cukrem i dodajemy 3 jajka-mieszamy-najlepiej trzepaczką. Zwiększamy troszkę ogień i do masy serowej wlewamy budynie z mlekiem-dokładnie mieszamy i gotujemy do zgęstnienia masy mieszając by się nie przypaliła. Masę odkładamy na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Gorącą wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim spodem biszkoptowym
PIANKA KAWOWA Żelatynę mieszamy z gorąca wodą i odkładamy do przestudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy kawę i miksujemy. Miksując dodajemy przestudzoną żelatynę, miksujemy do połączenia i wykładamy na ciasto, wyrównujemy i posypujemy startą czekoladą.
Wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc i gotowe. Ciasto przepięknie wygląda, pięknie się kroi, jest po prostu wspaniałe Połączenie kawy z serową masą i delikatnym biszkoptem jest idealne.