Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny sernik gotowany przygotowany na herbatnikach i obficie udekorowany polewą czekoladową.
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 45
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 463
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 45
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 463
Składniki
W garnku roztapiamy masło z cukrem. Mieszamy by cukier się rozpuścił a masło stopiło. Do ciepłego /ale nie gorącego/ masła dodajemy ser z wiaderka i wbijamy jajka. Mieszamy by wszystkie składniki połączyły się i powstała masa o jednolitej konsystencji. Proszek budyniowy wsypujemy do mleka, dokładnie mieszamy i dodajemy do masy serowej. Mieszamy. Całość gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając do czasu aż masa zgęstnieje. Na blaszkę wyłożoną jedną warstwą herbatników wykładamy gorącą masę serową, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Odstawiamy do wystudzenia. Polewa: w rondelku stapiamy masło z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy kakao, jedną łyżkę mleka i energicznie mieszamy. Jeśli polewa jest zbyt gęsta lub zważyła się dodajemy odrobinę mleka i ponownie energicznie mieszamy. Wierzch ciasta dekorujemy polewą i odstawiamy do stężenia. * U mnie blaszka miała wielkość 6 herbatników na 6 herbatników. Lepiej nie robić zbyt wysokiego sernika, gdyż pod wpływem ciężkiej masy serowej mogą rozkruszać się herbatniki na spodzie i porcje sernika będą się rozwalać.