Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny sernik gotowany przygotowany na herbatnikach i obficie udekorowany polewą czekoladową.
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 348
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 348
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
W garnku roztapiamy masło z cukrem. Mieszamy by cukier się rozpuścił a masło stopiło. Do ciepłego /ale nie gorącego/ masła dodajemy ser z wiaderka i wbijamy jajka. Mieszamy by wszystkie składniki połączyły się i powstała masa o jednolitej konsystencji. Proszek budyniowy wsypujemy do mleka, dokładnie mieszamy i dodajemy do masy serowej. Mieszamy. Całość gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając do czasu aż masa zgęstnieje. Na blaszkę wyłożoną jedną warstwą herbatników wykładamy gorącą masę serową, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Odstawiamy do wystudzenia. Polewa: w rondelku stapiamy masło z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy kakao, jedną łyżkę mleka i energicznie mieszamy. Jeśli polewa jest zbyt gęsta lub zważyła się dodajemy odrobinę mleka i ponownie energicznie mieszamy. Wierzch ciasta dekorujemy polewą i odstawiamy do stężenia. * U mnie blaszka miała wielkość 6 herbatników na 6 herbatników. Lepiej nie robić zbyt wysokiego sernika, gdyż pod wpływem ciężkiej masy serowej mogą rozkruszać się herbatniki na spodzie i porcje sernika będą się rozwalać.