Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny sernik gotowany przygotowany na herbatnikach i obficie udekorowany polewą czekoladową.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 992
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4276
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 696
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1002
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3942
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 806
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 992
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4276
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 696
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1002
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3942
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 806
Składniki
W garnku roztapiamy masło z cukrem. Mieszamy by cukier się rozpuścił a masło stopiło. Do ciepłego /ale nie gorącego/ masła dodajemy ser z wiaderka i wbijamy jajka. Mieszamy by wszystkie składniki połączyły się i powstała masa o jednolitej konsystencji. Proszek budyniowy wsypujemy do mleka, dokładnie mieszamy i dodajemy do masy serowej. Mieszamy. Całość gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając do czasu aż masa zgęstnieje. Na blaszkę wyłożoną jedną warstwą herbatników wykładamy gorącą masę serową, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Odstawiamy do wystudzenia. Polewa: w rondelku stapiamy masło z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy kakao, jedną łyżkę mleka i energicznie mieszamy. Jeśli polewa jest zbyt gęsta lub zważyła się dodajemy odrobinę mleka i ponownie energicznie mieszamy. Wierzch ciasta dekorujemy polewą i odstawiamy do stężenia. * U mnie blaszka miała wielkość 6 herbatników na 6 herbatników. Lepiej nie robić zbyt wysokiego sernika, gdyż pod wpływem ciężkiej masy serowej mogą rozkruszać się herbatniki na spodzie i porcje sernika będą się rozwalać.