Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieskromnie Wam powiem, że ten serniczek wyszedł mi prima sort. Zmiksowałem kilka myśli i powstał "ON" gotowany sernik na zimno prosto na częstochowski stół. Wiem, wiem "truskawków" już nie ma, ale spokojnie możecie zastąpić je innymi, sezonowymi owocami. Teraz urodzaj śliwek, jabłek i gruszek. Możecie pokombinować. Do tych trzech wymienionych owoców, koniecznie dorzućcie cynamon i mielony goździk. Będzie petarda! A do sera rodzynki sułtańskie, jeśli ktoś lubi, ofkors...ja uwielbiam. Latajcie do sklepu po "wiaderka" i żelatynę, i działajcie! Enjoy!
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 95
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 75
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 114
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 95
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 75
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 114
Składniki
W blaszce do pieczenia (30x25 cm) układamy biszkopty (pozostałe zjadamy-nic nie może się zmarnować). Przygotowujemy masę serową: Masło roztapiamy w dużym garnku, na średnim ogniu, wyłączamy. Do gorącego masła dodajemy cukier puder i twaróg, energicznie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia wszystkich składników. Wbijamy jajka i mieszamy,aż masa stanie się jednolita. Budynie rozrabiamy w mleku. Masę wstawiamy na płomień, podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy masa będzie ciepła, dodajemy wymieszane w mleku budynie, mieszamy aż masa zacznie gęstnieć. Wylewamy na biszkopty, studzimy i przekładamy do lodówki. Masa truskawkowa: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przekładamy do dużego garnka. Dodajemy cukier i powoli podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy truskawki zaczną się rozpadać i puszczą sok, możemy im "pomóc" w dalszej rozsypce. Wyciągamy blender i miksujemy. Ponownie wstawiamy na płomień, dodajemy uprzednio namoczoną w wodzie, żelatynę. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do "lekkiego" wrzenia. Odstawiamy by mus się schłodził. Masę wylewamy na ser. Ponownie wkładamy do lodówki, do całkowitego stężenia.