Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik gwiazdkowy to ciasto, które nie tylko jest obowiązkową pozycją na świątecznym stole, ale nawet swoim wyglądem przybliżają magię Bożego Narodzenia.
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 16
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 84
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 38
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 16
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 84
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 38
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Składniki
By przygotować to ciasto w takiej wersji, konieczne jest posiadanie formy w kształcie gwiazdy. Przygotuj spody. Ciasteczka zblenduj w robocie kuchennym na drobne okruchy. Wymieszaj z roztopionym masłem. Do formy włóż papier do pieczenia przycięty pod wymiar. Wylep dno połową masy z ciasteczek. Wstaw blachę do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie wyjmij delikatnie spód i przygotuj drugi.
Przygotuj masę serową. W dużej misce utrzyj serek śmietankowy z cukrem. Wmieszaj śmietanę rozmieszaną ze skrobią ziemniaczaną. W małej miseczce ubij jajka na puszystą masę i delikatnie wmieszaj je do sera. Wylej masę na jeden ze spodów, umieszczony dalej w formie. Przykryj drugim blatem. Umieść ciasto w większej brytfannie wypełnionej 1-2 cm wody. Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 150 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez 50-60 minut. Wyjmij sernik i ostrym nożem obrysuj jego krawędzie. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Wyjmij ciasto z formy i zawiń wierzch w folię aluminiową. Wstaw je do lodówki na całą noc.
Przygotuj glazurę. Czekoladę pokrusz i umieść w żaroodpornej miseczce. W garnuszku podgrzej śmietankę, ale nie zagotowuj jej. Gorącą zalej czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Masa powinna być gładka. Pozostaw ją do ostygnięcia aż zacznie lekko tężeć. Wylej glazurę na wierzch sernika i rozprowadź dokładnie. Sernik gwiazdkowy udekoruj perełkami z cukru.