Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik gwiazdkowy to ciasto, które nie tylko jest obowiązkową pozycją na świątecznym stole, ale nawet swoim wyglądem przybliżają magię Bożego Narodzenia.
Przepis na lasagne w orientalnym stylu. Inspiracją był fakt, że pozostały mi...
Odsłon: 20
Przepis na lasagne w orientalnym stylu. Inspiracją był fakt, że pozostały mi...
Odsłon: 20
Składniki
By przygotować to ciasto w takiej wersji, konieczne jest posiadanie formy w kształcie gwiazdy. Przygotuj spody. Ciasteczka zblenduj w robocie kuchennym na drobne okruchy. Wymieszaj z roztopionym masłem. Do formy włóż papier do pieczenia przycięty pod wymiar. Wylep dno połową masy z ciasteczek. Wstaw blachę do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie wyjmij delikatnie spód i przygotuj drugi.
Przygotuj masę serową. W dużej misce utrzyj serek śmietankowy z cukrem. Wmieszaj śmietanę rozmieszaną ze skrobią ziemniaczaną. W małej miseczce ubij jajka na puszystą masę i delikatnie wmieszaj je do sera. Wylej masę na jeden ze spodów, umieszczony dalej w formie. Przykryj drugim blatem. Umieść ciasto w większej brytfannie wypełnionej 1-2 cm wody. Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 150 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez 50-60 minut. Wyjmij sernik i ostrym nożem obrysuj jego krawędzie. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Wyjmij ciasto z formy i zawiń wierzch w folię aluminiową. Wstaw je do lodówki na całą noc.
Przygotuj glazurę. Czekoladę pokrusz i umieść w żaroodpornej miseczce. W garnuszku podgrzej śmietankę, ale nie zagotowuj jej. Gorącą zalej czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Masa powinna być gładka. Pozostaw ją do ostygnięcia aż zacznie lekko tężeć. Wylej glazurę na wierzch sernika i rozprowadź dokładnie. Sernik gwiazdkowy udekoruj perełkami z cukru.