Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z dodatkiem dyniowego puree, polany korzennym karmelem. Dzięki odpowiednim dekoracjom sprawdzi się idealnie na Halloween.
Tortownica 26cm
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119014
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8821
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3199
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2809
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119014
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8821
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3199
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2809
Składniki
Spód. Herbatniki mielimy na gładki pył. Masło rozpuszczamy i jeszcze gorące wlewamy do herbatników. Dokładnie mieszamy łyżką, a następnie rękami. Tortownicę 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy herbatniki i dociskamy tworząc równą powierzchnię.
Masa serowa. Jajka ucieramy z cukrem, nie miksujemy. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietankę. Kiedy dobrze się połączą dodajemy dyniowe puree, mąkę i kaszę mannę. Masę serową wykładamy na spód. Pieczemy w 170 stopniach przez 90 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.
Korzenny karmel. Cukier wsypujemy na patelnię lub do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając silikonową łyżką. Cukier ma całkowicie się rozpuścić i mieć jasno brązowy kolor. Ważne aby go nie spalić, bo stanie się gorzki. Do roztopionego cukru dodajemy masło i szybko mieszamy, cały czas trzymając na sporym ogniu. Masło zatrzyma proces karmelizacji. Następnie dodajemy śmietankę. Mieszamy do uzyskania ładnej konsystencji. Wyłączamy ogień, dodajemy przyprawę korzenną i dokładnie mieszamy. Karmel wylewamy na ciasto. Kiedy lekko się schłodzi, układamy cukrowe dekoracje. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.