Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik jest dość pracochłonny, ale warty poświęceń.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1455
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1371
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 260
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1455
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1371
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 260
Składniki
30 dag masła, pół szklanki cukru, kakao i cukier waniliowy polać około 5 łyżkami wody i gotować 5 min, cały czas mieszając. Następnie odstawić do wystudzenia. Odlać pół szklanki na polewę i odstawić na później.
Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 4 żółtka i wszystko ubić dokładnie lub zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie stopniowo wsypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując.
Ubić białka na sztywną pianę i obie piany delikatnie połączyć. Ciasto przelać do formy (średnica około 26cm).
Składniki na masę serową (tj. ser biały, 4 jajka, szklanka cukru, pół kostki masła) utrzeć dokładnie i wyłożyć na ciasto. Wygładzić i wstawić do piekarnika. Piec 60 min w 200st.
Upieczony i przestudzony sernik polać polewą czekoladową, odstawioną wcześniej (ewentulanie można ją trochę rozgrzać w mikrofalówce lub garnuszku). Po wierzchu możemy posypać wiórkami kokosowymi.
Przepis znaleziony w Poradniku Domowym, lekko zmodyfikowany przeze mnie, ale dzięki temu sprawdzony.