Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, orzeźwiający, delikatnie kwaskowy sernik na spodzie z kruchych ciasteczek. Jeden z najprostszych i zarazem najsmaczniejszych deserów.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 56
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 561
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 56
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 561
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Składniki
Tortownica 20 cm. Boki tortownicy delikatnie wysmarować tłuszczem, spód wyłożyć herbatnikami. W mikserze umieszczamy ser z oboma cukrami. Miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy po jednym jajku, nie miksujemy zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Potem dosypujemy mąkę i dolewamy olej. Herbatę matcha mieszamy na papkę z sokiem z limonki. Do osobnej miski przekładamy 8-10 łyżek masy sernikowej i mieszamy ją z zieloną pastą. Resztę masy serowej mieszamy z konfiturą jagodową.
Do zielonej masy dodać startą skórkę z limonek. Około połowę fioletowej masy serowej przełożyć do tortownicy, tak żeby pokryła spód ciasteczkowy.
Potem na środek kładziemy kilka łyżek masy zielonej. Następnie kilka łyżek masy fioletowej , potem zielonej i tak do wyczerpania się składników. Sernik pieczemy w 170 C około 60 minut. Gorąco polecam.