Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny sernik na kruchym cieście, z kakao, wiśniami i polewą czekoladową. Jest delikatny, nie bardzo słodki. Sernik z tego przepisu zawsze się udaje!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1859
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4801
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1859
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4801
Składniki
Sernik piekłam w tortownicy 24cm. Kruchy spód: Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy cukier, mąkę, jajko, żółtka, jogurt i sól. Zagniatamy, do uzyskania jednolitego ciasta. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Masa serowa: Masło roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia. Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Dodajemy po kolei pozostałe składniki: ser, jogurt, kaszę, mąkę ziemniaczaną, roztopione masło, proszek, kakao i cukier waniliowy, cały czas mieszając mikserem. Na końcu dodajemy ubite białka i wiśnie, mieszamy ręcznie.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy ciasto. Można je rozwałkować, albo odrywać po kawałku, układać i dociskać już w foremce. Na spód wylewamy masę serową. Pieczemy w 180 stopniach przez 60-70 minut. W połowie warto przykryć sernik papierem do pieczenia, aby góra nie spiekła się za mocno. Po upieczeniu sernik studzimy.
Polewa czekoladowa: Masło podgrzewamy z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy mleko. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i mieszamy, aż do uzyskania gładkiej polewy. Ostudzony sernik polewamy polewą i od razu układamy owoce. Ja użyłam czereśni w likierze. Sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.