Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi z mojewypieki.blox.pl. Jeden z moich ulubionych- zdecydowanie polecam!!!
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254531
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1883
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8436
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 801
Polecam.
Odsłon: 1539
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254531
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1883
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8436
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 801
Polecam.
Odsłon: 1539
Składniki
Okrągłą formę do pieczenia (23cm) wyłożyć folią aluminiową zawijając także boki od zewnątrz. (najłatwiej jest to zrobić tak: dno formy wykładamy folią, zostawiając z każdej strony spory zapas, obręcz zaciskamy na formie i folii, a następnie resztą folii owijamy obręcz od zewnątrz- proste?).
Herbatniki rozkruszyć bardzo drobno, dodać do masła i 1 łyżeczki kawy i zmiksować (powstaje coś przypominające w fakturze mokry piasek). Dno formy wyłożonej folią wylepić herbatnikowym spodem i odstawić do lodówki.
Śmietanę podgrzać na bardzo wolnym ogniu, dodać dwie łyżki kawy, wymieszać, aż do rozpuszczenia składników i odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puszysta masę, dodac ser i krótko zmiksować. Do masy wsypać cukier, następnie dodawać jajka po kolei, po każdym składniku krótko! zmiksować, tylko do połączenia składników.
Do połączonych składników dodać kakao, mąkę ziemniaczaną, oraz przestudzoną śmietanę. Wszystko jeszcze raz dokładnie zmiksować, tylko do połączenia składników. Masę wylać na spód z ciastek.
Formę z ciastem wstawić do większego naczynia, do którego nalać wrzącą wodę (mniej więcej do połowy formy z ciastem). Piec w temp. około 180st C. przez godzinę. Sernik po upieczenie należy wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po całkowitym ostygnięciu, należy go schłodzić w lodówce.