Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sernik jest bardzo łatwy i powiedziałabym też, że szybki do zrobienia. Nie trzeba oddzielnie ubijać białek i długo ucierać masy serowej. Ciasta też nie trzeba chłodzić czy mrozić, a jedynie zagnieść na coś w rodzaju kruszonki. Sernik wyrasta bardzo równy, nie pęka i nie opada
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 13
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 13
Składniki
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier i proszek do pieczenia. Dodałam żółtka i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam ciasto na takie jakby okruchy/kruszonkę. Około 2 garście tej kruszonki odłożyłam, a resztą wykleiłam blachę o wymiarach 25x25cm wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód podpiekłam przez 15 minut w temp. 170 stopni. W tym czasie zabrałam się za przygotowanie masy serowej. Całe jajka i pozostałe z ciasta białka umieściłam w misce miksera i zmiksowałam z cukrem pudrem. Dołożyłam miękkie masło i znów zmiksowałam do połączenia. Następnie wmiksowałam budyń w proszku i mąkę pszenną tortową. Na koniec po łyżce dodawałam ser. Gdy masa była już zmiksowana, wyłożyłam ją na podpieczony spód. Wierzch posypałam odłożonym ciastem. Sernik ponownie wstawiłam do piekarnika i piekłam go kolejne 50 minut w 170 stopniach bez termoobiegu. Około 15 minut przed końcem pieczenia sernik obkroiłam tak aby oddzielić masę od ścian blachy. W ten sposób sernik nie powinien opaść po upieczeniu. Upieczony sernik pozostawiłam w piekarniku żeby przestygł i dopiero wyciągnęłam go i studziłam do końca na kratce. Sernik po wystygnięciu wyjęłam z formy oprószyłam lekko cukrem pudrem.