Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik słodki, puszysty i delikatny. Idealny na każdą okazję. Polecamy!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5350
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11780
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5350
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11780
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Spód sernika. Ciasteczka rozdrabniamy na piasek, dodajemy do nich roztopione masło. Łączymy całość i przekładamy do formy o średnicy 18 lub 20 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Lekko ubijamy masę i wkładamy na chwilę do lodówki.
Sernik. Wiórki kokosowe przekładamy do miseczki i rozdrabniamy blenderem około 2-3 minuty ( do momentu, aż poczujemy zapach kokosowy).
Żelatynę zalewamy zimną wodą i mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia.
Ser przekładamy do misy miksera. Wsypujemy cukier puder, cukier wanilinowy, sok z cytryny, wiórki kokosowe i mleczko kokosowe z puszki. Całość miksujemy na średnich obrotach miksera do połączenia składników.
Żelatynę rozpuszczamy, najlepiej w kąpieli wodnej. Uważamy, aby jej nie przegrzać bo straci swoje właściwości. Lekko ją studzimy, stale mieszając. Następnie miksujemy masę serową na niskich obrotach miksera i wlewamy żelatynę do niej cienkim strumieniem.
Gotową masę serowo -kokosową przelewamy na spód ciasteczkowy. Wkładamy sernik do lodówki do całkowitego stężenia. Przed wylaniem masy możemy do formy założyć folię rantową. Będzie nam łatwiej wyjąć sernik z formy, ale jeśli jej nie mamy poradzimy sobie w inny sposób.
Polewa czekoladowa. Czekoladę, mleko i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Gotową polewę lekko studzimy i wylewamy na sernik. Odstawiamy do zastygnięcia. Na koniec posypujemy wierzch ciasta wiórkami kokosowymi.
Sernik kokosowy na zimno gotowy!
Nasza rada: Jeśli nie założyłyśmy folii rantowej do foremki, bo jej nie posiadamy wyjmujemy z niej sernik, odcinając ostrożnie nożem brzeg ciasta od rantu. Możemy też posłużyć się suszarką do włosów. Lekko ogrzać brzeg formy. Sernik odejdzie od rantu równo i bez problemu.