Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny sernik z charakterystyczną kratką z ciasta kruchego.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5644
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32362
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 85
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5644
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32362
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 85
Składniki
Z podanych składników zagnieść ciasto. Prostokątną blachę do pieczenia o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Odkroić 1/3 ciasta i odłożyć do lodówki – posłuży do wykonania kratki na wierzchu sernika. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec około 10 minut, do lekkiego zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić.
Masło utrzeć z 200 g cukru. Stopniowo dodawać ser i żółtka. Ucierać do połączenia składników. Dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń. Wsypać rodzynki,aromat waniliowy i startą skórkę z pomarańcza i cytryny. Wymieszać. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać pozostałe 25 g cukru. Delikatnie wmieszać ubitą pianę do masy serowej, mieszając całość łyżką drewnianą.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150°C. Wyłożyć masę serową na podpieczony spód. Wyrównać wierzch. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować. Wyciąć z niego nożem paseczki o szerokości 1 cm i ułożyć je na wierzchu masy serowej w formie kratki. Białko roztrzepać widelcem. Przy pomocy pędzelka posmarować kratkę. Piec około 70 – 75 minut, do momentu ładnego zarumienienia wierzchu sernika. Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym uchylonym piekarniku, aż do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce.
Do naczynia dodaj białko, cukier puder i sok z cytryny-utrzeć. Jeśli uważasz, że lukier jest zbyt gęsty możesz go rozrzedzić dodając odrobinę wody. Lukrem wysmaruj kratkę lub cały wierzch sernika.