Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na łaciaty sernik pochodzi ze starego zeszytu babci Irenki. Połączenie kruchego, kakaowego ciasta z masą serową zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Babcia do tego sernika dodawała często rodzynki nasączone w alkoholu, ale możemy zrobić go również bez tego składnika. Ciasto jest stosunkowo proste, dlatego z jego przygotowaniem powinni sobie poradzić nawet początkujący kucharze.
blaszka 25 x 35 cm
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 141
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 185
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 939
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3049
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 269
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 141
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 185
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 939
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3049
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 269
Składniki
Do miski wbijamy jedno całe jajko i dwa żółtka (białka posłużą nam do masy serowej). Dodajemy margarynę pokrojoną na małe kawałki lub startą na tarce, kakao, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Składniki zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą lub przekładamy do miski i przykrywamy. Zabezpieczone ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę do schłodzenia.
Twaróg mielimy trzy razy przez maszynkę.
Białka oddzielamy od żółtek. Dziesięć białek ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy.
W oddzielnej misce łączymy ze sobą żółtka i margarynę. Następnie dodajemy stopniowo zmielony ser. Do masy serowej dodajemy dwa budynie w proszku. Całość miksujemy. Odstawiamy mikser na bok. Do masy serowej dodajemy pianę z białek. Składniki mieszamy do połączenia.
Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto kakaowe wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy i wykładamy na spód blaszki. Masę serową przelewamy na ciasto (możemy dodać rodzynki namoczone i odsączone z alkoholu). Drugą część ciasta dzielimy na małe kawałki i układamy nierównomiernie na powierzchni ciasta.
Sernik łaciaty pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 50 minut. Gotowe!