Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser dla wielbicieli kawy!!
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 19519
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9527
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2088
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4093
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 702
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 356
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 19519
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9527
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2088
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4093
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 702
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 356
Składniki
Ja robiłam w głębokiej ceramicznej miseczce o wielkości mniej więcej głębokiego talerza. Śmiało możemy robić go w małej tortownicy - wtedy zamiast kopuły wyjdzie normalny ( lecz niższy ) sernik i poprostu będzie można go inaczej ozdobić.
Miseczkę wykładamy folią spożywczą.W gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i cukier. Lekko studzimy i łączymy z serkami homogenizowanymi.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (ok. 30 ml).Śmietanę ubijamy na sztywno.Do masy serowej dodajemy 3/4 żelatyny i mieszamy.
Dodajemy połowę ubitej śmietany i ponownie mieszamy ( bardzo delikatnie! ).
To dobry moment żeby spróbować, czy masa jest wystarczająco słodka. Jeśli okaże się, że mogłaby być słodsza na tym etapie możecie dodać do niej już tylko cukier puder, cukier biały nie rozpuści się w serze.
Masę serową wylewamy do miseczki, wkładamy do lodówki. Resztę żelatyny łączymy z resztą śmietany ( będzie służyła do dekoracji ).
Chłodzimy ok.3-4 godziny.Dekorujemy wiórkami i polewą czekoladową wg.własnego pomysłu.