Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik Łzy Prezydenta to prawdziwy spektakl – najpierw zachwyca wyglądem, potem smakiem. Lekki, aksamitny, a jednocześnie wykwintny. Po upieczeniu na powierzchni bezy pojawią się charakterystyczne złociste kropelki, które są łzami prezydenta.
Tortownica 26 cm
Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...
Odsłon: 88238
Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...
Odsłon: 11628
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1807
Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...
Odsłon: 88238
Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...
Odsłon: 11628
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1807
Składniki
W międzyczasie ubij białka z solą na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Piana powinna być gęsta i lśniąca.
Wyjmij sernik z piekarnika, szybko rozsmaruj na wierzchu pianę i delikatnie zrób rowki łyżką. Wstaw z powrotem do piekarnika na 15 minut. Beza powinna się lekko zrumienić. Po wyjęciu sernik Łzy Prezydenta musi całkowicie wystygnąć.
W misce połącz mąkę, jajko, żółtko, cukier puder, masło i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto. Wyłóż nim dno tortownicy o wielkości ok. 26 cm i uformuj wysoki brzeg.
W dużej misce zmiksuj twaróg z mlekiem, proszkiem budyniowym, cukrem, żółtkami, jajkami i roztopionym masłem aż powstanie jednolita masa. Na koniec dodaj kilka kropli ekstraktu waniliowego i połącz. Wylej ją na przygotowany spód.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 50-60 minut.