Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik Łzy Prezydenta to prawdziwy spektakl – najpierw zachwyca wyglądem, potem smakiem. Lekki, aksamitny, a jednocześnie wykwintny. Po upieczeniu na powierzchni bezy pojawią się charakterystyczne złociste kropelki, które są łzami prezydenta.
Tortownica 26 cm
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416563
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416563
Składniki
W międzyczasie ubij białka z solą na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Piana powinna być gęsta i lśniąca.
Wyjmij sernik z piekarnika, szybko rozsmaruj na wierzchu pianę i delikatnie zrób rowki łyżką. Wstaw z powrotem do piekarnika na 15 minut. Beza powinna się lekko zrumienić. Po wyjęciu sernik Łzy Prezydenta musi całkowicie wystygnąć.
W misce połącz mąkę, jajko, żółtko, cukier puder, masło i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto. Wyłóż nim dno tortownicy o wielkości ok. 26 cm i uformuj wysoki brzeg.
W dużej misce zmiksuj twaróg z mlekiem, proszkiem budyniowym, cukrem, żółtkami, jajkami i roztopionym masłem aż powstanie jednolita masa. Na koniec dodaj kilka kropli ekstraktu waniliowego i połącz. Wylej ją na przygotowany spód.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 50-60 minut.