Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny serniczek według rodzinnej receptury Pana Roberta Makłowicza. Wychodzi niezwykle puszysty i delikatny niczym chmurka, a to za sprawą ziemniaków, które po ugotowaniu i przestudzeniu dodajemy do serowej masy. Po upieczeniu sernik obowiązkowo polewamy cudownym sosem wiśniowym z dodatkiem goździków i cynamonu. Palce lizać! Fot. 123RF/East News
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24841
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5983
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 220
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24841
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5983
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 220
Składniki
Do dużej miski przekładamy twaróg, dodajemy cukier, ziemniaki, mąkę i żółtka. Składniki łączymy ze sobą przy użyciu miksera.
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, przy użyciu łyżeczki wydrążamy miąższ ze środka. Ziarenka wanilii dodajemy do serowej masy.
Cytrynę dokładnie myjemy, następnie sparzamy wrzątkiem. Skórę z ścieramy na małej tarce. Startą skórkę cytrynową dodajemy do serowej masy.
Opcjonalnie do sernika dodajemy rodzynki.
W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę.
Ubitą pianę z białek przekładamy do masy serowej. Całość mieszamy do połączenia składników.
Tortownicę wyścielamy papierem do pieczenia. Masę serową przelewamy do formy. Sernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 60-70 minut. Jeśli chcemy, żeby sernik nam nie opadł i nie popękał podczas pieczenia na dół piekarnika możemy wstawić naczynie wypełnione wodą.
W trakcie pieczenia sernika możemy zabrać się za owocowy mus. Do garnka przekładamy zamrożone wiśnie, zalewamy je wodą, dodajemy cukier, goździki i laskę cynamonu. Składniki gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
Po tym czasie z garnka wyciągamy laskę cynamonu.
Upieczony i przestudzony sernik serwujemy polany musem wiśniowym.