Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik miodowy"
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 85
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2838
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 85
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2838
Składniki
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, połowę masła, 7 dag cukru i 1 jajko. Szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią i odłóż na około 30 min do lodówki.
Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy na tartę. Spód gęsto ponakłuwaj widelcem. Ponownie odstaw do lodówki.
W tym czasie zmiksuj resztę masła i cukru. Dodaj zmielony lub przeciśnięty przez praskę twaróg, miód oraz 3 żółtka, a także wydrążone z laski wanilii ziarenka. Białka ubij na sztywno.
Ubitą pianę wmieszaj delikatnie do masy serowej. Wyłóż na schłodzony surowy spód z kruchego ciasta. Wierzch sernika posyp płatkami migdałowymi. Brązowy cukier wymieszaj z cynamonem. Wysyp na migdały. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz 45 min.
Czas ok. 60 min; porcja – 380 kcal, cena 1,70 zł.
Aby sernik upiekł się równomiernie i nie popękał, musisz zapewnić odpowiednią wilgotność w piekarniku. W tym celu na niższej półce (pod sernikiem) ustaw naczynie żaroodporne z wodą.Źródło: Świat kobiety