Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na sernik na dużą blachę to idealna propozycja dla osób potrzebujących deseru dla podwójnej liczby gości. Łącząc kremowy twaróg z delikatną nutą wanilii i lekką pianką z ubitych białek, ten sernik zachwyci swoją puszystością i bogatym smakiem. Duet w postaci tradycyjnego ciasta kruchego i sernika z waniliową nutą tworzy klasyczną i smaczną kompozycję. Deser wychodzi tak okazały, że nie potrzebuje dodatkowych dekoracji, choć możesz posypać go cukrem pudrem.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 507
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 843
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 507
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 843
Składniki
Przygotuj dużą, prostokątną formę do pieczenia (22 x 37 cm) lub okrągłą tortownicę (35 cm), wyłóż papierem do pieczenia i odstaw.
Przejdź do przygotowania ciasta. Masło utrzyj z cukrem, dodawaj po jednym jajku, po czym partiami dosypuj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieć gładkie ciasto. Ciasto rozwałkuj na kształt formy i przełóż do blaszki wyrównując dno. Wstaw blaszkę do lodówki.
Wyjmij wszystkie składniki na masę serową z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem ciasta, aby uzyskały temperaturę pokojową. 4 jajka podziel na żółtka oraz białka i umieść w oddzielnych miskach. Do białek wsyp szczyptę soli. Do żółtek wbij pozostałe 2 całe jajka, dosyp cukier, cukier waniliowy i zmiksuj na jednolitą, puszystą masę. Następnie dolej olej, zmieszaj, wyłóż twaróg i wsyp budyń. Delikatnie, choć dokładnie wymieszaj całość łyżką. Wlej mleko i kontynuuj mieszanie do połączenia składników. Ubij białka na sztywną pianę i ostrożnie przełóż do serowej masy. Wymieszaj i przełóż do blaszki, ostrożnie wylewając na kruche ciasto.
Piecz w piecu nagrzanym do 180°C przez około 60-70 minut. Jeśli wierzch zbyt szybko się przypieka, przykryj sernik folią aluminiową. Gotowe ciasto studź przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjmij z pieca do pełnego ostudzenia i wyłóż z formy. Posyp sernik cukrem pudrem i podawaj. Przechowuj w lodówce.